Budaizam

Go down

Budaizam

Post by Sookie on Mon 11 Jan 2010 - 18:31

Malo o Budi :D

Buda

Buda je rođen u severnoj Indiji sredinom VI veka p.n.e. u kraljevskoj porodici. Mladi princ je do svoje 29. godine, uživajući izuzetne privilegije, znao samo za radost - da bi, kada je po prvi put napustio palatu, njegov svet bio "iz temelja" uzdrman. Tokom tri dana, naišao je, prvo na bolesnog čoveka, zatim na starca i na mrtvaca, na kraju. Shvatanje o neizbežnosti starosti, bolesti i smrti duboko ga je potreslo: video je samo prolazne stvari - ničeg trajnog nigde nije bilo. Sledećeg jutra prošao je pored jogija uronjenog u meditaciju ... i umovi su im se sreli. Nadahnut ovim princ je napustio dom i porodicu - lutao je zemljom u potrazi za učenjima koji omogućavaju prevazilaženje smrti i patnje. Najbolji učitelji tog vremena su mu prenosili učenja, ali ga nijedno od njih nije moglo dovesti do konačnog ostvarenja.

Nakon šest godina meditacije, on je, na mestu koje se i danas zove Bodgaja, seo ispod drveta čvrsto odlučivši da se neće pomeriti dok ne postigne svoj cilj ... i nakon nedelju dana, na svoj 35-ti rodjendan, spoznao je pravu prirodu uma: postao je Buda - Probuđeni. Prosvetljenje je rastopilo poslednje velove koje zaklanjaju um - prostor i energija, u njemu i izvan njega, slili su se u jedno - i postao je vanvremena, sveznajuća svesnost. Svakim atomom svoga tela sve je znao i bio je sve.

Narednih 45 godina Buda je hiljade nadarenih učenika podučavao metodama za postizanje prosvetljenja.

Darma


"Sve u svemu, Budino učenje nije ništa drugo do zdrav razum."
Lama Ole Nidal

Ukazujući šta postoji apsolutno a šta je uslovljeno, Buda je podučavao metode pomoću kojih je moguće ostvariti puno prosvetljenje. Pokazivao je svojim učenicima kako da sve životne situacije koriste kao korake ka prosvetljenju i davao učenja koje vode ka trajnoj, najvišoj radosti. Podsticao je učenike da budu nezavisni i kritični, da sami pažljivo ispitaju da li su učenja sputana dogmama i slepom verom ili su istinski oslobađajuća.

Budistički metodi meditacije mogu pokrenuti moćne unutrašnje promene - kroz iskustvo prostora radjaju se neustrašivost, spontana radost i aktivno saosećanje a život poprima narastajuće bogatstvo i smisao.

Nivo svesnosti ostvaren meditacijom moguće je učvrstiti tako da se nikad više ne izgubi. Najviša učenja, Mahamudra i Dzogćen, omogućavaju spoznaju jedinstva subjekta, objekta i akcije.

Karma


U budizmu reč karma ne znači "sudbina" već "delo" ili "uzrok i posledica". Najjednostavnije rečeno, svaka aktivnost, pozitivna ili negativna, ostavlja utiske u umu. Pošto sadržaji uma uslovljavaju način na koji doživljavamo svet, negativni utisci neizbežno vode budućoj patnji. Tako svojim mislima, rečima i delima sejemo seme budućih iskustava. Prema tome, u našim je rukama moć da primenjujući ovo shvatanje, promenimo svoje živote.

Upotrebljeno na pravi način, razumevanje karme donosi slobodu oblikovanja sopstvene budućnosti. Dijamanski put koristi veoma delotvorne metode kojima se utisci štetnih dela uklanjaju iz uma. Njihovom primenom možemo se osloboditi svega što bi u budućnosti dozrelo u vidu teških stanja i neprijatnih situacija. Meditacijom je moguće čak i prevazići celokupan proces uzroka i posledice.

Ako, ipak ne izaberemo da radimo sa svojim umom, nećemo imati nikakvu kontrolu i jednostavno ćemo biti žrtve sopstvenih dela.

Meditacija

U budizmu, meditacija predstavlja "nenaporno ostajanje u onome što jeste". Ovo stanje može biti ostvareno umirivanjem i usredsređivanjem uma, kada se spoznaju mudrost i saosećanje, ili radom sa energetskim kanalima tela i meditacijom na svetlosne forme Buda.

Najdelotvorniji metod, ukoliko smo u stanju da ga koristimo, je poistovećivanje sa vlastitom Buda prirodom, i doživljaj da smo u Čistoj Zemlji - oba metoda pripadaju Dijamantskom Putu. Kada nema odvojenosti izmedju posmatrača, posmatranog i samog čina posmatranja tokom i izmedju meditacija cilj - Mahamudra, je ostvaren.

Ako vas ne mrzi,procitajte,zanimljivo je...
avatar
Sookie
Chocolate Babe
Chocolate Babe

If you love me why am I dying?
Broj poruka : 4696
Godina : 23
Location : McLaren's

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by _FoX_ on Tue 16 Mar 2010 - 13:41

Nista ranije nisam znala o Budi :D

Hvala na ovom tekstu :)
avatar
_FoX_
Candy Girl
Candy Girl

Broj poruka : 66
Godina : 22
Location : Serbiaa

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by robin. on Fri 9 Apr 2010 - 18:22

aa...Buda, Budaaa.. :D obozavam :D
avatar
robin.
Sweet Girl
Sweet Girl

Broj poruka : 433
Godina : 24
Location : Earth

http://www.myspace.com/robin92756

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by Wendy on Tue 3 Aug 2010 - 11:10

_FoX_ wrote:Nista ranije nisam znala o Budi :D

Ni ja... A ovaj tekst je zanimljiv...
avatar
Wendy
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Broj poruka : 9157
Godina : 23
Location : Wien. :D

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by Aurora on Sun 11 Sep 2011 - 13:00

Budizam mi je uvek bio interesantan, dozivljavala sam ga kao 'najcistiju' veru da se tako izrazim.
Nema pravog boga, vec je nekako kao sto kazu 'bog u nama' xD , bog kao radost, prosvetljenje, cistoca uma, mudrost :)

I koje god da smo vere treba teziti ovome, svako na svoj nacin :D

I verujem u ovo "Tako svojim mislima, rečima i delima sejemo seme budućih iskustava." - Sve se placa, sve se vraca :D

_________________
avatar
Aurora
Admin
Admin

Broj poruka : 20870
Godina : 23
Location : Tamo-'vamo

http://pinkiegirlsmp3.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by Angel_Of_Death on Thu 19 Jan 2012 - 15:07

Eeee, budizam je ono sto meni treba! :D
avatar
Angel_Of_Death
Dreamy Girl
Dreamy Girl

Broj poruka : 913
Godina : 24
Location : Iza 7 brda i 7 mora...

http://www.facebook.com/profile.php?ref=name&amp

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by *~tamarchelo~* on Thu 9 Aug 2012 - 22:32

Oduvijek sam bila naklonjena budizma, kao što Aurora reče, upravo zato što nema tu nikakvnog boga. Nema čuda, ako ih sami u svom umu ne stvorimo. Vjerovati u Budu znači vjerovati u sebe... Nisam budista, ali ako ikad pronađem svoju vjeru, to će vjerovatno biti Budizam.

*~tamarchelo~*
Sweet Girl
Sweet Girl

Broj poruka : 336
Godina : 20
Location : Crna Gora

Back to top Go down

Re: Budaizam

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum