Šarlot, Emili i En Bronte

Go down

Šarlot, Emili i En Bronte

Post by MoonGirl on Thu 12 Apr 2012 - 2:54

Spoiler:
Ispred svog vremena: Sestre Bronte

Njihove kratke živote obeležili su oskudica i porodične tragedije. Koristile su muške pseudonime kako bi objavile svoja dela. Šarlot (Charlotte, 1816-1855), Emili (Emily, 1818-1848) i En Bronte (Anne Brontë, 1820-1849) stvorile su izuzetna dela koja su bila ispred svog vremena.

Odrasle su u Havortu, usred pustara Jorkšira, u porodici seoskog sveštenika Patrika Brontea (Patrick), sina siromašnog irskog zemljoradnika. On se 1820. sa ženom Marijom (Maria) i šestoro male dece doselio u Havort, selo gde su vladali siromaštvo i bolest, a prosečni životni vek je bio 25 godina. Ubrzo po dolasku, Marija je umrla od tuberkuloze. Nekoliko godina kasnije, Patrik je devojčice poslao u internat za ćerke siromašnog sveštenstva, ne znajući da u njemu vladaju užasni uslovi, koje je Šarlot kasnije opisala u svom romanu “Džejn Ejr” (Jane Eyre). Kada je shvatio kobnu grešku i doveo ih kući, bilo je prekasno: najstarije ćerke, dvanaestogodišnja Marija (Maria) i godinu dana mlađa Elizabet (Elizabeth) razbolele su se i umrle.

Roditelji sestara Bronte, Marija i Patrik

Četvoro preostale dece – Šarlot, Branvel (Branwell), Emili i En – našlo je utehu u svetu mašte. Slušali su sluškinjine priče o duhovima, čitali dela Bajrona (Byron) i Valtera Skota (Walter Scott), i počeli i sami da pišu priče o ratovima i intrigama u izmišljenim kraljevstvima.

Siromašne devojke iz niže srednje klase tada su obično postajale učiteljice ili guvernante dece iz dobrostojećih porodica, što je često bio nezahvalan posao, pošto im nije ukazivano nikakvo poštovanje. Šarlot je tako počela da radi kao učiteljica, a En kao guvernanta. Svoja loša iskustva u tom poslu opisala je kasnije u romanu “Agnes Grej” (Agnes Grey). Emili je ubrzo uvidela da posao učiteljice nije za nju. Šarlot je u međuvremenu odbila bračnu ponudu očevog prijatelja, odgovorivši da će se udati samo iz ljubavi.

Parohijska kuća u Havortu, dom porodice Bronte

Šarlot i Emili su 1842. otišle da se školuju u Brisel, u školu bračnog para Eže (Héger). Emili nikad nije ni pokušala da se prilagodi novoj sredini, i jedva je dočekala da se vrati kući u Havort. Za Šarlot je, pak, boravak u Briselu bio sudbonosan – ludo se zaljubila u svog profesora, gospodina Ežea. Ova neuzvraćena ljubav bila je inspiracija za većinu njenih romana. U međuvremenu, otac Patrik je sve više gubio vid, a brat Branvel, za koga se u detinjstvu verovalo da je najtalentovaniji u porodici, nije imao uspeha kao slikar portreta ni kao pesnik, otpušten je sa mesta učitelja zbog ljubavne veze sa ženom svog poslodavca, i sve više se odavao piću i opijumu.

Tri sestre 1846. objavljuju zajedničku zbirku pesama, pod muškim imenima Karer (Currer), Elis (Ellis) i Ekton Bel (Acton Bell). Godinu dana kasnije, objavile su svoje prve romane: Šarlot je objavila “Džejn Ejr”, Emili “Orkanske visove” (Wuthering Heights), a En “Agnes Grej”. Šarlotin roman je bio najuspešniji i izazvao je senzaciju i šok. En je 1848. objavila svoj drugi roman “Stanarka napuštenog zamka” (The Tenant of Wildfell Hall) koji je izazvao veliko interesovanje čitalaca.

Portret En Bronte, rad Džordža Ričmonda

Međutim, tragedije su se nizale: posle bolesti i smrti brata, 1848. godine, Emili se razbolela od tuberkuloze i preminula u decembru iste godine. U maju 1849. ista sudbina je sustigla i En.

Šarlot je objavila još dva romana, “Širli” (Shirley) 1849. i “Vilet” (Villette) 1853. godine, pod svojim pravim imenom. Posle još dve odbijene bračne ponude, 1854. je prihvatila brak sa pomoćnikom svog oca, Arturom Belom Nikolsom (Arthur Bell Nicholls), ali je umrla posle samo devet meseci braka, tokom svoje prve trudnoće. Njen prvi roman “Profesor” (The Professor) objavljen je posthumno 1857. Patrik Bronte nadživeo je svu svoju decu i umro u dubokoj starosti 1861. godine.

Autoportreti Branvela Brontea

Danas se dela sestara Bronte smatraju klasicima, njihovi tragični životi su predmet fascinacije, a njihova porodična kuća mesto hodočašća mnogobrojnih obožavalaca. Svaka od tri sestre imala je drugačiji i prepoznatljiv stil, ali njihova dela imaju nešto zajedničko: iskreno su prikazivala ljudske emocije i bila su revolucionarna za svoje doba.

Šarlotina dela su pisana veoma emocionalnim stilom, posebno roman “Džejn Ejr”. U svoje vreme, izazvao je pravu buru opisom ljubavne strasti koja junakinja oseća prema gospodinu Ročesteru (Rochester) i njenim ponosnim i nezavisnim stavom. Od viktorijanskih žena se očekivalo da budu potpuno pasivne, pa je roman dobio reputaciju “nemoralnog”. Njen sledeći roman “Širli” opisuje društvene odnose u Engleskoj tokom industrijalizacije, i odlikuje se snažnom, odlučnom junakinjom kakva je ondašnjoj književnosti bila krajnje neuobičajena. “Vilet”, zasnovan na Šarlotinim sećanjima na Brisel, današnja kritika smatra studijom ženske emocionalne represije.

Fotografija Šarlot Bronte pred kraj života

Za razliku od svojih sestara, En Bronte je pisala realističnim i ironičnom stilom. Mada je donekle ostala u njihovoj senci, njen roman “Stanarka napuštenog zamka” je svojevremeno bio najšokantniji, a danas ga neki smatraju jednim od prvih feminističkih romana: to je priča o ženi zarobljenoj u braku sa alkoholičarem, koja (u vreme kad ženama nije bilo dozvoljeno da traže razvod ili dobiju starateljstvo nad decom) napušta muža, odvodeći sa sobom svog malog sina.

Portret Emili Bronte, rad Branvela Brontea

Emili se danas smatra genijem porodice. Njena ljubav prema prirodi i prezir prema konvencijama društva ogleda se u njenim delima. Njenu najpoznatiju pesmu, „Moja duša nije kukavica“ („No coward is soul of mine“) volela je slavna američka pesnikinja Emili Dikinson (Emily Dickinson). Jedini roman Emili Bronte se danas smatra remek-delom engleske književnosti i jedna je od najslavnijih ljubavnih priča svih vremena, ali je u vreme kad je objavljen izazvao nerazumevanje, kako zbog modernog narativnog postupka, tako i zbog brutalnosti i „amoralnosti“. Glavni lik, Hitklif (Heathcliff), oličenje je osvete potlačenih slojeva društva, ali i elementarnih ljudskih strasti koje postaju destruktivne kada se suzbijaju.
avatar
MoonGirl
Powerful Girl
Powerful Girl

bič pliz
Broj poruka : 3319
Godina : 24

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Scarlett O'hara on Sat 28 Apr 2012 - 2:47

Ja ovo tek sad vidim... :O
Obožava njihove knjige.
Orkanski visovi nadmašuju sve.
Ali sve tri mi imaju isti način pisanja nekako, ja da ne znam ko je napisao koju knjigu ne bi nikad skontala koja je od njih napisala istu.

_________________
avatar
Scarlett O'hara
Admin
Admin

Ja ću imati tebe i ti ćeš imati mene odavde pa do vječnosti, zauvijek, bez početka i bez kraja.
Broj poruka : 8922
Godina : 26
Location : tamo gdje je sve po mom....

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Petar Pan on Thu 17 May 2012 - 19:09

Procitala sam samo Orkanske visove obozavam tu knjigu i nacin pisanja...
avatar
Petar Pan
Candy Girl
Candy Girl

Welcome to reality. It fucking sucks.
Broj poruka : 149
Godina : 21

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Sirenna * on Thu 24 May 2012 - 14:24

Procitala sam Orakanske visove.
avatar
Sirenna *
Powerful Girl
Powerful Girl

Broj poruka : 3233
Godina : 22
Location : Tri metra iznad neba. ^_^ <3

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003835081170&ref=t

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Half as pretty on Wed 13 Jun 2012 - 15:07

Procitala sam samo Orkanske visove i jako mi se svidja knjiga.
avatar
Half as pretty
Dreamy Girl
Dreamy Girl

Love without looking
Broj poruka : 1428
Godina : 21

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by MoonGirl on Thu 5 Jul 2012 - 21:41

Scarlett O'hara wrote:Ja ovo tek sad vidim... :O
Obožava njihove knjige.
Orkanski visovi nadmašuju sve.
Ali sve tri mi imaju isti način pisanja nekako, ja da ne znam ko je napisao koju knjigu ne bi nikad skontala koja je od njih napisala istu.
Slično zaista, ali opet bih mogla da prepoznam. Mada, od En nisam ništa ni čitala, moraću. .
avatar
MoonGirl
Powerful Girl
Powerful Girl

bič pliz
Broj poruka : 3319
Godina : 24

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Fallen Like The Sky. on Sun 19 Aug 2012 - 17:45

Volim sve što sam čitala od njih i čitaću još sigurno.

_________________


avatar
Fallen Like The Sky.
Designer
Designer

Broj poruka : 11941
Godina : 26
Location : Home... but home is nowhere.

http://weheartit.com/nicky6pack

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Daenerys Targaryen on Tue 21 Aug 2012 - 19:06

Sramota me reći d sam čitala samo Orkanske visove.
Moram pročitati još.
avatar
Daenerys Targaryen
Wonderstruck
Wonderstruck

Selene.
Broj poruka : 5878
Godina : 23

http://andjella.t@gmail.com

Back to top Go down

Re: Šarlot, Emili i En Bronte

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum