Darkwood dub

Go down

Darkwood dub

Post by Emily the strange on Thu 20 Sep 2012 - 18:23

Grupa Darkvud dab je osnovana sredinom 1988. godine. Inspiraciju za ime nalaze u stripu o Zagoru koji je živeo u šumi Darkvud. Prvu postavu su činila dva bubnjara, dve bas gitare, ritam mašina i vokal. Prvi koncert grupa je održala 15. maja 1991. godine u SKC-u (Studentski kulturni centar) u Beogradu. Nekoliko meseci kasnije snimili su dve pesme za kompilaciju „Želim jahati do ekstaze“ u izdanju Nove Aleksandrije.
U periodu od decembra 1992. do maja 1993. godine snimaju prvi studijski album. Animirani film za njihovu pesmu „Usamljeni hašišar“ u režiji Đorđa Marjanovića i Nikole Majdaka je nagrađen YU ASIFA diplomom za animaciju.
Pre objavljivanja prvog albuma, snimili su muziku za omnibus film „Paket aranžman“, a takođe izlazi knjiga „U vozu za Diznilend“ u izdanju SKC-a, koji sadrže tekstove grupe Darkvud dab.
U januaru 1995. je objavljen prvi album „Paramparčad“. Za film Miloša Stojanovića „Paramparčad“ (u izdanju RTS-a) snimaju originalnu muziku.
U septembru i oktobru 1995. godine snimaju drugi album.
U novembru 1995. godine snimaju originalnu muziku za film „Geto“ u režiji Mladena Matičevića i Ivana Markova u izdanju B92.
Animirani film za pesmu „Situacija“ u režiji Aleksandre Dulić je dobio drugu nagradu na Međunarodnom beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.
Maja 1996. godine izlazi drugi studijski album pod nazivom „U nedogled“ u izdanju B92.
Takođe su snimili muziku za multimedijalni projekat „Radionica 301“ profesora Branka Pavića.
U periodu februar-mart 1997. godine snimaju originalnu muziku za pozorišnu predstavu „Trejnspoting“ Irvina Velša, u režiji Đorđa Marjanovića koja je dugo igrana u Bitef teatru u Beogradu. Inače ovo je bila druga postavka ovog teksta u Evropi. Godinu dana kasnije, originalna muzika iz ove predstave, zajedno sa šest remiksa, objavljena je kao album „Darkwood Dub“, u izdanju B92.
U jesen 1998. godine počinju sa snimanjem četvrtog albuma „Elektropionir“. Posle preuzimanja radija B92 od strane režima Slobodana Miloševića i bombardovanja Jugoslavije, „Elektropionir“ je objavljen sa znatnim zakašnjenjem u septembru 1999. godine, za novu izdavačku kuću KVS-FreeB92.
U zimu 1999-2000. godine uzimaju učešće na turneji „Nije ljudski ćutati“, posvećenoj kako kažu „gušenju nezavisnih medija od strane Miloševićevog režima“.
Početkom 2000. godine u novobeogradskoj „Hali sportova“ su održali svoj najveći dotadašnji koncert u karijeri, na kome je prisustvovalo više od 3500 posetilaca.
Iste godine, grupa Darkvud dab razbija novonastale granice između bivših YU republika i otvaraju put kulturnoj razmeni svirajući u Zagrebu, Skoplju, Ljubljani i Sarajevu.
Ostvarili su i saradnju sa kanadskom firmom za veb-dizajn „Webmotions“, u okviru koje rade muziku za veb-sajtove njihovih klijenata.
U avgustu 2000. godine učestvuju u drugoj turneji pod imenom „Vreme je!“, čiji je cilj bio da se animiraju tradicionalno neaktivni mladi glasači, uoči saveznih i predsedničkih izbora u SR Jugoslaviji. I na sledećoj turneji u decembru 2000. godine pod nazivom „Upotrebi ga“ uzimaju učešće, koji je pratila velika slika mozga na sceni tokom koncerata. Tokom ove turneje posećeno je 56 gradova u Srbiji.
Po ideji mitrololita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, a u realizaciji jeromonaha Jovana Ćulibrka, i izdanju beogradske izdavačke kuće PGP RTS i Radio Svetigore, na Vaskrs 15. aprila 2001. godine objavljen je muzički projekat „Pesme iznad Istoka i Zapada“, po tekstovima vladike Nikolaja Velimirović a u izvođenju istaknutih pop i rok autora. Između ostalih, učešće je uzeo i Darkvud Dab, uradivši muziku i aranžman za pesmu „Molitva Blagom Hristu“.
Maja 2001. godine su održali koncert u Kosovskoj Mitrovici posle 12 godina, organizovan u saradnji sa lokalnom NVO, CBM (Community Building Mitrovica), i uz pomoć IKV (Interchurch Peace Council).
2001. godine Darkvud dab počinje sa konstrukcijom sopstvenog studija „Elektropionir“, u kome snimaju novi album pod nazivom „Život počinje u tridesetoj“. U istom studiju snimaju originalnu muziku za film „Ogledalo“ Dejana Kovačevića, kao i veliki broj TV i radio reklama, džinglova i muzike za komercijalne internet prezentacije.
Sa pesmom „Steppin' Out“ uzimaju učešće na kompilaciji „Belgrade Coffee Shop Vol. 2“ u izdanju B92.
Proleća 2002. godine je objavljen album „Život počinje u tridesetoj“.
Sviraju na brojnim festivalima i otvaraju EXIT 02, poznati muzički festival u Novom Sadu. U okviru promotivne turneje svog albuma nastupaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini (u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine), Makedoniji, Poljskoj, Austriji, Engleskoj kao i u više od 30 gradova u Srbiji i Crnoj Gori.
U oktobru 2002. godine postavljena je oficijalna internet prezentacija benda, koju je posetilo više od 20.000 ljudi u periodu od prvih 200 dana.
Album „Život počinje u tridesetoj“ je u lancu prodavnica IPS-a bio najprodavaniji album u 2002.
U 2003-2004. godini njihova pesma „Original Creation“ se pojavila na novoj „Belgrade Coffee Shop“ kompilaciji.
Takođe, u izdanju B92, objavljeno je reizdanje albuma „U nedogled“ (originalno iz 1995.), remasterizovano i sa bonus snimcima iz tog perioda.
U prvoj polovini 2004. godine snimaju novi album, koji izlazi u decembru iste godine pod nazivom ,, O danima“.
Ponovo imaju čast da otvore muzički festival EXIT 04 u Novom Sadu, kao i NISOMNIA festival u Nišu.
Uradili su muziku za predstavu „Rat/Sećanje“ u Ateljeu 212 u Beogradu, u režiji Putu Viđaja i Đorđa Marjanovića. Iste godine po prvi put nastupaju u Slovačkoj na ,, Pohoda” festivalu.

Članovi grupe

Dejan Vučetić – vokal
Bojan Drobac – gitara
Vladimir Jerić – gitara
Milorad Ristić – bas gitara
Lav Bratuša - bubnjevi

Da li ih neko od vas mozda slusa? Kako vam se cine? Mene su odusevili na Jelen turneji, napravili su vrhunsku atmosferu :)

Za one koji nisu culi evo nekoliko pesama :)

https://www.youtube.com/watch?v=J3t5z7rA--M

https://www.youtube.com/watch?v=ex8Eq6utFdE&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=yjLR2NCLq24&feature=related

https://www.youtube.com/watch?v=AR2ZOSC2ETI&feature=related
avatar
Emily the strange
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Broj poruka : 16457
Godina : 23

Back to top Go down

Re: Darkwood dub

Post by Polly Samson on Sat 22 Sep 2012 - 13:37

uu, njih jako gotivim. :)
avatar
Polly Samson
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Mesečarka
Broj poruka : 8397
Godina : 22
Location : Proleće

Back to top Go down

Re: Darkwood dub

Post by Aurora on Fri 28 Sep 2012 - 23:12

Cula sam 2-3 pesme i bili su mi dosadni pa nisam nastavila dalje da ih slusam ali mozda samo nisam ubola pesmu po svom ukusu, planiram da opet poslusam neku.

_________________
avatar
Aurora
Admin
Admin

Broj poruka : 20870
Godina : 23
Location : Tamo-'vamo

http://pinkiegirlsmp3.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Darkwood dub

Post by phina on Sun 9 Dec 2012 - 14:23

obozavam. jedan od najboljih domacih bendova definitivno :D
avatar
phina
Cool Girl
Cool Girl

Broj poruka : 620
Godina : 17

Back to top Go down

Re: Darkwood dub

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum