Dona Tart

Go down

Dona Tart

Post by MoonGirl on Thu 12 Apr 2012 - 2:35

Dona Tart rođena je 1963. godine u Grinvudu, Misisipi, kao starija od dve kćeri Dona i Tejlor Tart. Detinjstvo je provela na obali delte Misisipija, u gradu Grenadi.

Vrlo rano je spoznala ljubav prema književnosti, i već u petoj godini napisala je prvu pesmu. Posle mature, 1981. godine, Dona Tart upisala se na Univerzitet Misisipi. Profesor Vili Moris zapazio je jednu njenu priču i rekao joj: „“Mislim da si genijalna.“ Na studijama je pohađala tečaj pisanja kratke priče kod profesora Berija Hane. Na drugoj godini studija premestila se na koledž Benington u Vermontu. Tada je započela pisanje svog prvog romana, Tajna istorija, koji je objavljen 1993. Napisala je i dve kratke priče, Božićna predstava i Garterova zmija. Kritičari su jednoglasno hvalili njen roman i ocenjivali ga kao početak jedne velike karijere.

Deset godina kasnije, Dona Tart objavila je drugi roman, Mali prijatelj, koji su i čitaoci i kritičari dočekali oduševljenim hvalospevima, tvrdeći kako je vredelo tako dugo čekati ovakvo veliko književno delo.
Jeste li čitalo neko od njenih dela,ako jeste,kako vam se dopalo ?
avatar
MoonGirl
Powerful Girl
Powerful Girl

bič pliz
Broj poruka : 3319
Godina : 24

Back to top Go down

Re: Dona Tart

Post by MoonGirl on Sat 3 Nov 2012 - 19:40

Suicide time.
avatar
MoonGirl
Powerful Girl
Powerful Girl

bič pliz
Broj poruka : 3319
Godina : 24

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum