Voodoo
+11
xEddiesLamb
Wendy
Love you to death...<3
Dvojki.<3
little girl
The Lizard King
Fallen Like The Sky.
Aneta Netty
Aurora
Bloo
Jackie
15 posters
Page 1 of 1
Voodoo
Voodoo (hoodoo, voudon) je skup magicnih verovanja i praksi, koje se upraznjavaju u nekim delovima Afrike, Juzne Amerike i zapadne Indije, a narocito na Haitiju. Rec "vodoun" proizlazi iz vodu, sto znaci "duh" ili "bozanstvo" u fonetskom jeziku Dahomeja, sada delu Nigerije.
Voodoo se razvio u 17-om veku na plantazama robova u Americi kao kombinacija rimokatolicizma i zapadnoafrickih religioznih tradicija. Verovanje podrzava i pripadnost katolickoj crkvi. Verovanje ukljucuje postojanje Loa ili duhova, neki od tih identiteta se poklapaju sa onima kod hriscanskih svetaca. Loa duhove pozivaju svestenik (houngan) ili svestenica (mambo) u ceremonijama, tokom kojih okupljeni postaju opsednuti duhovima i padaju u trans. Voodoo hram (houmfort) ima centralno mesto u kojima Loa duhovi silaze da bi "zajahali" molitelje. Loa se moze prepoznati prema karakteristicnom ponasanju opsednutih osoba. Zbog jedinstvene mesavine francuskih,spanskih i indijskih kultura, New Orleans nudi savrseno mesto za praktikovanje i razvoj Voodoo-a. Danas, neki izjavljuju kako 15 posto stanovnistva New Orleans-a jos uvijek praktikuje Voodoo. Moderan Voodoo je evoluirao u mnogo puteva, ukljucujuci tu i svestenike dostojne postovanja i majke, koji imaju svoje vlastite crkve i odrzavaju jedan kult prodavnica u kojima prodaju i napitke.
Postoje dva osnovna pravca Voodoo-a. Rada je familija Voodoo duhova i to relativno miroljubivih i sretnih Loa. Petro (u nekim podrucjima naziva se Congo) je crna magija u Voodoo-u i to je Voodoo od besnih, podlih i opakih Loa ili duhova. Opasne se stvari dogadjaju u Petro Voodoo-u ukljucujuci smrt prokletih.
meni su interesante i vudu lutkice koje ne moraju da se praktikuju samo u loshe swrhe.ali one wishe spadaju u neku fetish magiju
Voodoo se razvio u 17-om veku na plantazama robova u Americi kao kombinacija rimokatolicizma i zapadnoafrickih religioznih tradicija. Verovanje podrzava i pripadnost katolickoj crkvi. Verovanje ukljucuje postojanje Loa ili duhova, neki od tih identiteta se poklapaju sa onima kod hriscanskih svetaca. Loa duhove pozivaju svestenik (houngan) ili svestenica (mambo) u ceremonijama, tokom kojih okupljeni postaju opsednuti duhovima i padaju u trans. Voodoo hram (houmfort) ima centralno mesto u kojima Loa duhovi silaze da bi "zajahali" molitelje. Loa se moze prepoznati prema karakteristicnom ponasanju opsednutih osoba. Zbog jedinstvene mesavine francuskih,spanskih i indijskih kultura, New Orleans nudi savrseno mesto za praktikovanje i razvoj Voodoo-a. Danas, neki izjavljuju kako 15 posto stanovnistva New Orleans-a jos uvijek praktikuje Voodoo. Moderan Voodoo je evoluirao u mnogo puteva, ukljucujuci tu i svestenike dostojne postovanja i majke, koji imaju svoje vlastite crkve i odrzavaju jedan kult prodavnica u kojima prodaju i napitke.
Postoje dva osnovna pravca Voodoo-a. Rada je familija Voodoo duhova i to relativno miroljubivih i sretnih Loa. Petro (u nekim podrucjima naziva se Congo) je crna magija u Voodoo-u i to je Voodoo od besnih, podlih i opakih Loa ili duhova. Opasne se stvari dogadjaju u Petro Voodoo-u ukljucujuci smrt prokletih.
meni su interesante i vudu lutkice koje ne moraju da se praktikuju samo u loshe swrhe.ali one wishe spadaju u neku fetish magiju
Jackie- Powerful Girl
- Broj poruka : 3046
Godina : 113
Re: Voodoo
Volim citati o ovome...Zanimljiva tema, samo se nema puno reci :(
Bloo- Sweet Girl
- Broj poruka : 485
Godina : 30
Jackie wrote:meni su interesante i vudu lutkice koje ne moraju da se praktikuju samo u loshe swrhe.ali one wishe spadaju u neku fetish magiju
aha... zanimljivo ih bockaju u onim reklamama xD
da to je i meni zanimljivo
Aneta Netty- Cherry Babe
- Broj poruka : 2432
Godina : 28
Ne verujem ni ja u ovo... Kad sam bila u Grckoj na moru, videla sam gomile tih woodoo lutkica i svaka je imala poruku u sebi, na sta deluje, ali ja ipak ne verujem u to.. :lol:
The Lizard King- Dreamy Girl
- Broj poruka : 1013
Ma,ni ja bas...Ali znam neke koji tvrde da je to sve istina,jedna je bajala nesto na lutkici o glavu svome bivsom decku i on je polomio nogu,bas pred neku utakmicu koju je trebao da igra.I nije je ona jedina koja tvrdi da ta magija uspeva...Opet mi tesko da poverujemAurora wrote:pa ne verujem, ali je zanimljivo xD
Jackie- Powerful Girl
- Broj poruka : 3046
Godina : 113
hmm.. većina vas ne vjeruje u to....
ali ja vjerujem.... dosta ljudi se tim bavi, sigurna sam....
takve stvari su najraširenije u srednjoj africi... (pročitala negdje)
čula sam i puno priča o tome i sl stvarima....
tak da vjerujem da se s tim može svašta napravit :/
al ja vam vjerujem u svašta, tak da.... :P
to što si ti vidjela u grčkoj je najvjerovatnije bilo samo iz zafrkancije...
jer ne vjeruvjem da se prave voodoo lutkice prodaju tak okolo ko suveniri
btw, imam ja jednu malu... kupila u stressu (za one koji ne znaju, to vam je kao neki rock dućan)....
baš mi je simpa.... ^^
ali ja vjerujem.... dosta ljudi se tim bavi, sigurna sam....
takve stvari su najraširenije u srednjoj africi... (pročitala negdje)
čula sam i puno priča o tome i sl stvarima....
tak da vjerujem da se s tim može svašta napravit :/
al ja vam vjerujem u svašta, tak da.... :P
Poison wrote:Ne verujem ni ja u ovo... Kad sam bila u Grckoj na moru, videla sam gomile tih woodoo lutkica i svaka je imala poruku u sebi, na sta deluje, ali ja ipak ne verujem u to.. :lol:
to što si ti vidjela u grčkoj je najvjerovatnije bilo samo iz zafrkancije...
jer ne vjeruvjem da se prave voodoo lutkice prodaju tak okolo ko suveniri
btw, imam ja jednu malu... kupila u stressu (za one koji ne znaju, to vam je kao neki rock dućan)....
baš mi je simpa.... ^^
little girl- Candy Girl
- Broj poruka : 105
e o tome nikada nisam razmisljala nesto preterano ^^
mada svjd. ne verujem u to :P
cista glupost :P
po mom misljenju
mada svjd. ne verujem u to :P
cista glupost :P
po mom misljenju
Verujem i deluje mi zanimljivo :D
Volela bih da nadjem neku knjigu ili tako nesto,gde ima vise o tome...^^
Volela bih da nadjem neku knjigu ili tako nesto,gde ima vise o tome...^^
Love you to death...<3- Candy Girl
- Broj poruka : 148
Godina : 29
Meni su ove lutkice mnogo zanimljive... Nisam nikad to probala,ali bilo bi cool da je stvarno... Xexe...
Wendy- Dangerous Lady
- Broj poruka : 9157
Meni je to posve besmisleno. Koliko god mrzila nekoga ili nešto slično, niakd ne bih uzela one woodoo lutkice i bockaal ih xD
Znam jednu curu koja se bavi time, mislim prijetila je nekima iz škole kako će ih ubit il što ti ja znam što. -.-
Nekako mi se sve to čini glupo -.-
Znam jednu curu koja se bavi time, mislim prijetila je nekima iz škole kako će ih ubit il što ti ja znam što. -.-
Nekako mi se sve to čini glupo -.-
Ne verujem samo je zanimljivo. xD
Gossip Girl.- Special Snowflake
-
Broj poruka : 8665
Ne znam, ali bi voljela imati voodoo od svog ex..
His Porcelain Doll- Sweet Girl
- The girls, they all are like carmen.
Broj poruka : 584
Godina : 36
Ja sam mislila da je vudu oživaljavanje mrtvih.. A ovo sa lutkicama mi je slatko. Haha. :D Pogotovo u ' Sabrina, veštica tinejdžerka '! :)
*~tamarchelo~*- Sweet Girl
- Broj poruka : 336
Godina : 27
Page 1 of 1