Cate Blanchett
4 posters
Only For Girls :: Fame, fame, go away, come again some other day :: Glumci & glumice/Actors & actresses
Page 1 of 1
Cate Blanchett
Catherine Élise Blanchett (rođena 14. maja 1969), poznatija kao Cate Blanchett, australska glumica.
Blanchett je međunarodnu slavu stekla 1998. sa filmom Elizabeth redatelja Shekhara Kapura, u kojem je glumila Elizabetu I. Poznata je i po ulogama vilinske kraljice Galadriel u trilogiji Gospodar prstenova i Katharine Hepburn u Avijatičaru, za koju je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu.
Blanchett je međunarodni filmski debi ostvarila kao australska medicinska sestra koju su zarobili Japanci u produkciji Ceste za raj redatelja Brucea Beresforda, s Glenn Close i Frances McDormand. Njena prva veća uloga bila je ona Elizabete I u filmu Elizabeth iz 1998. godine, koja joj je donijela nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Izgubila je od Gwyneth Paltrow za ulogu u Zaljubljenom Shakespearu, ali je zato osvojila BAFTA-u i Zlatni globus za najbolju glumicu u drami.
Sljedeće godine, Blanchett je nominirana za još jednu BAFTA-u za sporednu ulogu u Talentiranom gospodinu Ripleyju. 2004. je igrala trudnu novinarku u filmu Wesa Andersona Panika pod morem. 2005. je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za portret Katharine Hepburn u filmu Martina Scorsesea Avijatičar. Time je postala prva osoba koja je osvojila Oscara za ulogu glumca/glumice koji je prije osvojio/la Oscara. Već afirmirana glumica, Blanchett je dobila gomilu novih fanova pojavivši se u trilogiji Gospodar prstenova Petera Jacksona. Glumila je vilenjačku kraljicu Galadriel u sva tri filma, koji drže rekord kao najuspješnija filmska trilogija svih vremena.
Godine 2006. je nastupila u Babelu sa Bradom Pittom, i Bilješkama o skandalu glumeći Shebu Hart, sa Judi Dench. Slučajno, Dench je osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu za ulogu Elizabete I, iste godine kad Blanchett nije dobila za istu historijsku figuru, doduše u drugoj kategoriji. Blanchett za ulogu u filmu treći put nominirana za Oscar (Dench je također bila nominirana). 2007. je osvojila nagradu za najbolju glavnu glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu za portret jedne od šest inkarnacija Boba Dylana u filmu Todda Haynesa Nema me. Osim toga, reprizirala je svoju ulogu Elizabete I u nastavku Elizabeth nazvanom Elizabeth: The Golden Age.
Časopis Time ju je proglasio jednom od 100 najuticajnijih osoba 2007. godine, a bila je i najuspješnija glumica prema Forbesu.
Re: Cate Blanchett
Volim u ulozi Elizabethe u istoimenom filmu. Ne znam da li sam je gledala još negde.
Da, glumi u jednom delu Gospodara prstenova, tu mi je ok.
Da, glumi u jednom delu Gospodara prstenova, tu mi je ok.
Polly Samson- Dangerous Lady
- Mesečarka
Broj poruka : 8397
Godina : 28
Volim je, najbolja mi je bila u Avijatičaru i Bendžaminu Batonu, ali nisam pogledala još sve filmove koji me zanimaju.
Bendžamin Baton i Elizabeta-Zlatno doba, te sam filmove gledala i savršena mi je u oba.
Scarlett O'hara- Admin
- Ja ću imati tebe i ti ćeš imati mene odavde pa do vječnosti, zauvijek, bez početka i bez kraja.
Broj poruka : 8922
Godina : 32
Only For Girls :: Fame, fame, go away, come again some other day :: Glumci & glumice/Actors & actresses
Page 1 of 1