Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice...
+24
Petar Pan
phina
Beautiful Dangerous
*MiMa*97
Daenerys Targaryen
Athalie
Fallen Like The Sky.
Kate.Fenett
Mica'96
Gossip Girl.
Crni Leptir <3
...Mi.Mi...
Dvojki.<3
Suzana
*~Milica~*
UnLoVeD pRiNcEsS
LostSoul
Wendy
You Know You Love Me
kitty13
Scarlett O'hara
.TheButtonChild.
Aurora
Bloom
28 posters
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice...
First topic message reminder :
Hajde da malo pokušamo da negujemo naš jezik. Bar što se pravilnosti tiče.
Hajde da malo pokušamo da negujemo naš jezik. Bar što se pravilnosti tiče.
Bloom- Dreamy Girl
- Broj poruka : 1401
Godina : 30
Re: Pravopis, pravopisne greške i jezičke nedoumice...
Za zanimanja uvoditi rijeci u muskom i znskom rodu mi je glupo. Mislim da to nije nema; samo kod nas.
Hrvati izmisljaju neke besmislene rijeci, samo da bi se se razlikovali. Ustvari, to tako smijesno zvuci. Ne bih nikog da uvrijedim, al to je tako i svi su toga svjesni.
Hrvati izmisljaju neke besmislene rijeci, samo da bi se se razlikovali. Ustvari, to tako smijesno zvuci. Ne bih nikog da uvrijedim, al to je tako i svi su toga svjesni.
Athalie- Candy Girl
- Broj poruka : 62
Godina : 32
Kako je pravilno reci: sve/svo/celo vreme? :))
You Know You Love Me- Sweet Girl
- Broj poruka : 528
Godina : 27
Sve vrijeme :-)
Ja sam čula da je tako pravilno, ali ovde kažu drugačije :-D
Ja sam čula da je tako pravilno, ali ovde kažu drugačije :-D
Ne zanima me šta tamo neko deseti govori. Ovako je prema pravopisu i dok pravopis ne promeni pravilo, ja ću da ga poštujem.
Sve vreme, ja uvek idem na onaj forum vokabular.org kad nešto nisam sigurna, tamo je čak na stranici česte jezičke nedoumice bilo to za sve/svo vreme. Možda su u novom pravopisu nešto menjali, nisam ga kupila, ali ne verujem.
Ja sam pročitala da je SVE vrijeme, na snazi 100tinjak godina.
Meni je nastavnica rekla da je pravilno sve vreme, mada i može i svo vreme, ali je pravilnije sve vreme. Celo vreme je skroz nepravilno!
Ja mislim da ide SVE vreme:)
*MiMa*97- Starry Eyed Girl
- Broj poruka : 7653
Godina : 27
Sa mnom i ne znam se pise odvojeno
KOD kuce se kaze,a ne kuci
Sve vreme,a ne svo
To je ono sto sam ja primetila da svi najvise grese :D
Sve vreme,a ne svo
To je ono sto sam ja primetila da svi najvise grese :D
Beautiful Dangerous- Chocolate Babe
- Broj poruka : 5122
Godina : 29
Just A! wrote:
na ovo bas ne obracam paznju
nekad me i mrzi da kazem kod kuce, lakse mi je samo kuci xD
Okej ovo sam morala postaviti XD
Gossip Girl.- Special Snowflake
-
Broj poruka : 8665
Godina : 28
Ona BIH trebala da se ubije.
phina- Cool Girl
- Broj poruka : 620
Godina : 24
Definitivnophina wrote:Ona BIH trebala da se ubije.
Gossip Girl.- Special Snowflake
-
Broj poruka : 8665
Ovo mnogi oko mene grese u poslednje vreme...
Kaze se KOD KUCE,a ne KUCI...
I razlika izmedju izvinIo i izvinUo... Izviniti je kada nekome kazes npr. izvini,ja sam kriva,a izvinuti kada izvines nesto,tj. iscasis,izvrnes...
Da,i kaze se preTcas,ne predcas,ili precas. :)
Kaze se KOD KUCE,a ne KUCI...
I razlika izmedju izvinIo i izvinUo... Izviniti je kada nekome kazes npr. izvini,ja sam kriva,a izvinuti kada izvines nesto,tj. iscasis,izvrnes...
Da,i kaze se preTcas,ne predcas,ili precas. :)
Wendy- Dangerous Lady
- Broj poruka : 9157
phina wrote:Ona BIH trebala da se ubije.
Petar Pan- Candy Girl
- Welcome to reality. It fucking sucks.
Broj poruka : 149
LostSoul wrote:Svi pisu glagole spojeno sa rečcom -ne-. To me najvise nervira. Ili kada napisu "Jel". A najgore od svega je, po meni, kada nigde nema znakova interpukcije.
Postoji razlika između je l' i jel'. Prva je je li a druga jelte, a koriste se u potpuno različite svrhe i sigurna sam da dosta ljudi ovo ne zna.
A kada mi neko napiše ti bih trebala dođe mi da ga upucam -.-
Mene mnogo iritira kad neko naiše po meni, po vama, a bukvalno svi to rade!
Treba po mom mišljenju, po vašem mišljenju, jer je*eno niko ne ide po vama.
Isto me nervira što mnogi glagol "trebati" menjaju kroz lica, tipa ja trebam, ti trebaš.. A glagol "trebati" je neličan.
Najjače mi je bilo kada je neka devojka, da bi ispala pametna, napisala "ne ne rviram se" Rvirati?! Zaista?! O_o
Isto me nervira što mnogi glagol "trebati" menjaju kroz lica, tipa ja trebam, ti trebaš.. A glagol "trebati" je neličan.
Najjače mi je bilo kada je neka devojka, da bi ispala pametna, napisala "ne ne rviram se" Rvirati?! Zaista?! O_o
Dvojki.<3 wrote:Mene mnogo iritira kad neko naiše po meni, po vama, a bukvalno svi to rade!
Nas su učili da ne treba ni jedno ni drugo jer se podrazumeva da je po tvom mišljenju čim to govoriš ili pišeš.
Nama su govorili da je ovo pravilnije reći, ukoliko već želiš da naglasiš da je to tvoje mišljenje.Fallen Like The Sky. wrote:Dvojki.<3 wrote:Mene mnogo iritira kad neko naiše po meni, po vama, a bukvalno svi to rade!
Nas su učili da ne treba ni jedno ni drugo jer se podrazumeva da je po tvom mišljenju čim to govoriš ili pišeš.
Kako god bilo pravilno, nisam više u tripu da glumim grammar nazija za takve sitnice, posebno kada se radi o svakodnevnoj konverzaciji ili postovima na internetu, a ne spisima u kojima treba vodite računa o gramatičkoj ispravnosti. Iako je koristim i sama, to je glupa poštapalica, bila pravilna ili ne.
I ja sam pre prevrtala očima na svakakve stvari, pa kad nešto pogrešim (a naravno da pogrešim kao i svako drugi, nisam Ivan Klajn) dođe mi ko da sam pljunula sebi u facu, tako da me sad zabole da li ljudi znaju da upotrebljavaju zareze (mada ja ne verujem da postoji osoba na celoj planeti koja nikada nije pogrešila kod upotrebe zareza) i da li je neko napisao šesto umesto šeststo, svakako postoje greške koje su nedopustive, ali me mnogo smara kad se neko pali što zna neke stvari koje svako sa po mozga zna tipa da se ne kaže ne pismen već nepismen, ono svaka čast, evo odmah diploma neka, ma ne, trebali bi Nobelovu nagradu za gramatiku zbog tebe uvesti.
I ja sam pre prevrtala očima na svakakve stvari, pa kad nešto pogrešim (a naravno da pogrešim kao i svako drugi, nisam Ivan Klajn) dođe mi ko da sam pljunula sebi u facu, tako da me sad zabole da li ljudi znaju da upotrebljavaju zareze (mada ja ne verujem da postoji osoba na celoj planeti koja nikada nije pogrešila kod upotrebe zareza) i da li je neko napisao šesto umesto šeststo, svakako postoje greške koje su nedopustive, ali me mnogo smara kad se neko pali što zna neke stvari koje svako sa po mozga zna tipa da se ne kaže ne pismen već nepismen, ono svaka čast, evo odmah diploma neka, ma ne, trebali bi Nobelovu nagradu za gramatiku zbog tebe uvesti.
Što je krajnje logično, nisam ja rekla da sam sad neki stručnjak za pravopis ili tako nešto, ali bukvalno 80% ljudi greši u ovim stvarima. Uostalom, ne vidim čemu uopšte ovakva reakcija sa tvoje strane, kad sam samo napisala šta je pravilno, a šta ne. Oguglala sam na sve greške i ne patim od toga da ispravljam ljude, ako je izbor te osobe da bude nepismena - samo napred, ne pada mi na pamet da ja sad glumim neko ludilo i opismenjujem bilo koga. Ako ga u školi nisu naučili šta je pravilno, a šta nije šanse da će to naučiti na internetu su minimalne.
Ceo post se uopšte nije odnosio na tebe, nego na veliki broj ljudi generalno koje danas često srećem na internetu kako glume neke stručnjake, pa napišu tipa "mrzim ne pismene ljude" jer je poznata činjenica da se ne piše odvojeno od glagola i oni to svakako znaju jer su popili svu pamet sveta, a što reč pismen nije glagol nikom ništa.
Ljudi,je l se kaze majca ili majica? xD
Wendy- Dangerous Lady
- Broj poruka : 9157
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Page 3 of 4